Smakowity, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednak również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równolegle nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

oryginalne włoskie produktu   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd wobec tego wziąć kreatywny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w gruncie rzeczy warto dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.