Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.

Wino hiszpańskie

Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

bag in box

Z którym winem serwować dania rybne?
Stara zasada mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana lub z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.