włoska restauracja bez glutenu Kraków

Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród licznych wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Polakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne włoskie dania

Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. włoska restauracja w centrum Krakowa Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film